Zupa brokułowa ze szpinakiem i miętą
bazylia
mieta

Zupa brokułowa ze szpinakiem i miętą

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 30 min

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

2 główki brokuła
3 ząbki czosnku
2 garście młodych liści szpinaku
1 mała garść mięty
1 mała garść bazylii
pieprz, sól
sok z 1/2 cytryny
Do podania:
garść pestek dyni
jogurt naturalny

 





Sposób przyrządzenia:

Wybierz wystarczająco duży garnek, aby zmieściły się w nim 2 główki brokuła. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości. By przyśpieszyć gotowanie, pokrój brokuły w mniejsze kawałki, oddzielając różyczki od łodyg. Gdy brokuły będą już miękkie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij je z wody. (Nie wylewaj wody, po gotowaniu. Przelej do pojemnika i odstaw). Różyczki brokuła możesz zblendować w blenderze kielichowym lub bezpośrednio w garnku za pomocą blendera szyjkowego. W zależności jaki posiadasz w domu. Wrzuć brokuły z powrotem do garnka i dodaj 2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu brokułów. Zblenduj brokuły, aż będą gładkie. Dodaj szpinak, miętę, bazylię, czosnek i dalej miksuj, aż całość będzie gładka i kremowa. Blendowanie powinno zająć co najmniej 5 minut, aby zupa była cudownie gładka. Skosztuj zupy i dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zagotuj i podawaj!
Opcjonalnie możesz podawać zupę z prażonymi pestkami dyni oraz jogurtem naturalnym wedle uznania. Smacznego!