Super zielone naleśniki
bazylia

Super zielone naleśniki

Ilość porcji: 6 porcje

Czas: 25 min

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

Składniki ciasto:
1 szklanka gazowanej wody
1 szklanka mleka
3 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 garści świeżego szpinaku ‚baby’
1 garść świeżej bazylii
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli

Składniki dodatki:
3 kulki sera mozzarella
kilka plastrów wędzonego łososia

 





Sposób przyrządzenia:

Najwygodniej będzie użyć blendera kielichowego, do którego wlej mleko i dodaj świeży szpinak oraz bazylię. (Jeśli nie masz tego urządzenia, użyj zwykłego szyjkowego blendera oraz miski). Miksuj całość przez dłuższą chwilę do momentu otrzymania gładkiego zielonego koloru. Postaraj się uzyskać taką konsystencję, by nie były widoczne kawałki szpinaku, ani bazylii. Następnie do blendera dodaj mąkę, jajka, olej, sól oraz wodę gazowaną. Ponownie miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto jest już prawie gotowe, ale musi jeszcze odstać około 15 minut. Po tym czasie wymieszaj ciasto raz jeszcze i zacznij smażyć naleśniki. Technikę smażenia naleśników każdy ma swoją. My radzimy smażyć je na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością tłuszczu.
Jeśli już chodzi o same dodatki, to po prostu baw się tym przepisem! Możesz dodać to, co lubisz. My podaliśmy naleśniki z kawałkami mozzarelli oraz wędzonego łososia. Były przepyszne. Spróbujesz?