Fasola po bretońsku
pietruszka

Fasola po bretońsku

Ilość porcji: 6

Czas: 2 godz.

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g suchej fasolki "Piękny Jaś"
  • 250 g boczku (parzonego lub wędzonego)
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 gałązki świeżej pietruszki lub 1 łyżka liofilizowanej.




Przygotowanie:

Przygotowanie fasolki po bretońsku trzeba zacząć już wieczór wcześniej. Wsyp fasolę Jaś do garnka i zalej zimną wodą (z zapasem ok. 10 cm, ponieważ fasola wchłonie płyn). Zostaw fasolkę na całą noc, aż się namoczy. Kolejnego dnia możesz zacząć już przygotowywać danie, które jest banalnie proste. Odlej wodę po namoczeniu fasoli, wlej świeżą i dodaj kilka ziaren pieprzu, listków laurowych oraz 1 łyżeczkę soli. Fasolka musi się teraz gotować około 1,5 godziny lub do miękkości. Boczek pokrój w kostkę i smaż na dużej patelni. Następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek, a na koniec pokrojoną kiełbasę. Smaż całość, aż składniki się zarumienią. Przełóż składniki z patelni do garnka z fasolą. Następnie dodaj puszkę pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Niech całość gotuje się, aż smaki dobrze sobą przejdą. Tłuszcz ze smażenia, który został na patelni wykorzystaj, do przesmażenia słodkiej papryki. Po prostu na rozgrzany tłuszcz wsyp 2-3 łyżki słodkiej papryki i chwilę podsmaż. Zalej całość wodą i przelej do garnka z fasolą. Ten świetny trik sprawi, że fasolka będzie mieć pyszny wędzony posmak. Na koniec zagotuj jeszcze raz i dodaj listki świeżej pietruszki lub łyżkę liofilizowanej. To dość istotne, by użyć właśnie świeżego zioła lub liofilizowanego. Sprawiają one, że dania smakują wyjątkowo!