Ziołowy kurczak
tymianek
rozmaryn

Ziołowy kurczak

Ilość porcji: 6

Czas: 60 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki

6 piersi z kurczaka ze skórą
1 garść świeżego tymianku
1 garść świeżego rozmarynu
8 ząbków czosnku, bez skórki
8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 cm świeżego startego imbiru
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
2 cytryny, umyte i cienko pokrojone
2 szklanki białego wina





Sposób przyrządzenia:

Umieść piersi kurczaka w brytfannie i zajmij się przygotowaniem marynaty. W moździerzu utrzyj świeże zioła z solą, czosnkiem, imbirem oraz oliwą. Natrzyj mięso marynatą oraz ułóż na nim plasterki cytryny. Jeśli masz czas, odstaw całość na kilka godzin do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 220 ° C i piecz 30 minut. Co jakiś czas podlewaj kurczaka sokami z pieczenia. Gdy mięso ładnie się zarumieni, dodaj wino. Piecz kolejne 20-30 minut. Po upływie tego czasu, za pomocą wykałaczki sprawdź, czy mięso już się upiekło. Jeśli soki z mięsa są przeźroczyste to, oznacza to, że możesz już delektować się przygotowanym daniem.