Spaghetti Bolognese
rozmaryn

Spaghetti Bolognese

Ilość porcji: 4

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki

3 ząbki czosnku
1 cebula
2 gałązki świeżego rozmarynu
500 g mielonej wołowiny
200 ml czerwonego wina
280 g słoik suszonych pomidorów
2 puszki pomidorów
500 g makaronu spaghetti
parmezan
oliwa
sól
czarny pieprz





Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej: posiekany świeży rozmaryn, czosnek i cebulę. Dodaj mieloną wołowinę i smaż do momentu, aż znacznie się przyrumieni, następnie dodaj wino. Zmniejsz ogień i pozwól by, całość się gotowała. W międzyczasie wyjmij suszone pomidory z zalewy i drobno posiekaj, aby miały konsystencję pasty. Dołóż je do składników znajdujących się na patelni. Następnie dodaj pomidory z puszki i dobrze wymieszaj. Kiedy już wszystkie składniki na sos są razem, należy doprawić je do smaku cukrem, solą i pieprzem. Pozostaw sos na małym ogniu, niech gotuje się, aż zmniejszy swoją objętość. Makaron spaghetti ugotuj we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, rezerwując kilka łyżek wody z gotowania, by móc dodać je do sosu. To sprawi, że będzie on lepiej przylegać do makaronu. Wrzuć makaron do sosu, by wszystkie składniki mogły dobrze się połączyć. Podawaj z drobno startym parmezanem.