Chłodnik Litewski z koperkiem

Chłodnik Litewski z koperkiem

Ilość porcji: 4porcje

Czas: 30 min

Poziom trudności: łatwe

Składniki

5-6 średnich młodych buraków z liśćmi
750 ml zimnej wody
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżka cukru
300 ml maślanki
150 ml pełnotłustego jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
sól morska i czarny pieprz
pęczek świeżego kopru
lub 6 łyżek liofilizowanego kopru
2 -3 ogórki gruntowe
6 rzodkiewek
2 jajka na twardo, schłodzone, obrane





Sposób przyrządzenia:

Bardzo dokładnie umyj buraki (łącznie z łodygami i liśćmi). Łodygi pokrój na małe kawałki a buraki zetrzyj i włóż wraz z łodygami do garnka. Zalej 750 ml zimnej wody. Powoli doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i bardzo delikatnie gotuj przez 20 minut. Ważne, aby zupa nie zagotowała się zbyt szybko.
Gdy buraki zmiękną, wlej bulion drobiowy lub warzywny, dodaj cukier, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W razie potrzeby przechowuj w lodówce.
Możesz, jeśli chcesz, delikatnie zmiksować zupę na tym etapie za pomocą blendera ręcznego. Jeśli to zrobisz, uzyskasz bogatszy kolor.
Do zimnej zupy dodaj, drobno pokrojony: koperek, ogórki oraz rzodkiewkę, następnie maślankę i jogurt. Jak doprawić chłodnik by był idealny? Jeśli zupa ma dość słodki smak, dodaj sok z cytryny. Dopraw solą morską i odrobiną czarnego pieprzu.
Podawaj zupę z jajkiem na twardo.