Kotlety mielone z natką pietruszki
pietruszka

Kotlety mielone z natką pietruszki

Ilość porcji: 14 porcji

Czas: 35 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

1 kg mięsa mielonego
2 średnie cebule
4-5 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 kajzerka
1 jajko
olej do smażenia
1,5 szklanki bułki tartej

 





Sposób przyrządzenia:

Mięso mielone umieszczamy w dużej miejsce, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie, do miękkości i przed dodaniem do mięsa i reszty składników odsączamy z nadmiernej ilości płynu. Pęczek natki również kroimy bardzo drobno i również wrzucamy do miski. Dodajemy 1 jajko i mieszamy. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy. Z przygotowanego mięsa lepimy małe kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i wrzucamy kotleciki. Smażymy na średnim ogniu, aby kotlety przesmażyły się w środku. Długość smażenia zależy od grubości kotletów, zatem trudno ją określić. Warto nakłuć kotlet wykałaczką, jeśli wypływa czysty, przezroczysty płyn, to są gotowe. Z czym podawać? Najlepiej z ziemniakami i smażonymi buraczkami. Smacznego!