Makaron z kurkami i rozmarynem
rozmaryn

Makaron z kurkami i rozmarynem

Ilość porcji: 2 porcje

Czas: 25 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

200g makaronu
250 g kurek
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
Pół cebuli
150ml śmietanki 30-36%
1 łyżka soku z cytryny
Parmezan
100g masła





Sposób przyrządzenia:

Przyszedł czas, kiedy kurki królują na polskich stołach. Świeże kurki możemy znaleźć obecnie w wielu sklepach, więc czemu by tego nie wykorzystać? Przygotujcie z nami pachnący wakacjami makaron z kurkami i rozmarynem. Zaczynamy!
Do wrzącej osolonej wody wrzuć makaron. Ugotuj al dente. W tym czasie przygotuj kurki. Oczyść je i delikatnie opłucz. Większe pokrój, a resztę zostaw. Kurki podczas smażenia zmniejszą swoją objętość. Rozgrzej patelnię z 50 g masła, następnie dodaj czosnek i cebulę. Smaż do zarumienienia. Następnie wrzuć kurki oraz resztę masła. Po chwili dodaj rozmaryn, Po paru minutach smażenia dodaj śmietankę wraz z sokiem z cytryny oraz dopraw wedle uznania. Gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje. No końcu dodaj ugotowany makaron na patelnię. Wymieszaj wszystko ze sobą, a następnie nałóż na talerze. Na końcu udekoruj rozmarynem lub bazylią. Smacznego!