Tagliatelle z pieczarkami i pietruszką
pietruszka

Tagliatelle z pieczarkami i pietruszką

Ilość porcji: 5-6 porcji

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

500 g makaronu tagliatelle,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
200 ml śmietany 30%,
100 g pieczarek,
oliwa z oliwek,
1 pęczek szczypiorku cebulowego,
3 ząbki czosnku,
garść natki pietruszki,
pieprz,
sól,
ser parmezan,
100 ml białego wytrawnego wina

 





Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej patelnię, na którą dodaj oliwę, posiekany szczypior i czosnek. Pokrój pieczarki i również dodaj je na patelnię.
Pozwól całości smażyć się przez kilka minut, po czym wlej 100 ml wina, zwiększając przy tym ogień. Przez kilka następnych minut wino będzie odparowywało, po tym czasie możesz dodać przecier pomidorowy, a po dwóch minutach jeszcze śmietankę. Wszystkie składniki gotuj przez około 4-5 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku i jeszcze raz przemieszaj. Możesz zająć się odpowiednim przygotowaniem makaronu. Ugotuj go w osolonej wodzie, odcedź, a następnie dodaj na patelnię, na której znajduje się wcześniej przygotowany sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp startym parmezanem, całość możesz przyozdobić świeżą pietruszką.