Przepis na smażonego kurczaka z rozmarynem
rozmaryn

Przepis na smażonego kurczaka z rozmarynem

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 35 minut

Poziom trudności: średnie

Składniki:

10 skrzydełek z kurczaka
2 łyżki cebuli w proszku
2 łyżki czosnku w proszku
1 łyżka papryki
1/2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Olej do smażenia
2 szklanki mąki uniwersalnej
6 gałązek rozmarynu, liście zebrane i posiekane
1 łyżka soli

 





Sposób przyrządzenia:

W małej misce wymieszaj cebulę w proszku, czosnek, paprykę i pieprz. Wrzuć skrzydełka do mieszanki przypraw. Pozostaw mięso w marynacie na minimum 10 minut, a najlepiej na całą noc, aby mięso dobrze przeszło przyprawami.
Wlej olej do dużej, szerokiej patelni na głębokość 5 cm. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do 180˚C.
W dużej misce wymieszaj mąkę, rozmaryn i sól. Zanurz kurczaka w mieszance i ostrożnie włóż do gorącego oleju. Smaż obracając kurczaka co jakiś czas, aby na pewno usmażył się równomiernie.
Smaż go tak długo, aż uzyska ciemno złoty kolor. Powinno to zająć około 5 do 8 minut, z każdej strony. Kurczaka odcedź na ruszcie. Podawaj z sosem majonezowo-czosnkowym lub ostrym sosem sriracha.