Kurczak Saltimbocca ze świeżą szałwią
szalwia

Kurczak Saltimbocca ze świeżą szałwią

Ilość porcji: 4

Czas: 25 minut

Poziom trudności: średni

Składniki

4 x piersi z kurczaka bez skóry
8 plasterków szynki prosciutto
2 łyżki niesolonego masła
olej
oliwa
1 cytryna
chlust Marsali
kilka listków świeżej szałwii
pieprz





Sposób przyrządzenia:

Umieść piersi z kurczaka na desce do krojenia, zostawiając między nimi trochę miejsca. Przykryj folią spożywczą i używając pięści lub wałka do ciasta, rozgnieć je, aż osiągną grubość około 5 mm.

Mięso przypraw z obu stron czarnym pieprzem (nie ma potrzeby używać soli, ponieważ prosciutto jest dość słone). Każdy kawałek mięsa owiń dwoma kawałkami prosciutto. Połóż na każdym kawałku po dwa listki świeżej szałwii (aby dobrze się trzymały użyj wykałaczki).
Rozgrzej patelnię i dodaj 1 łyżkę masła i trochę oleju. Wymieszanie tych dwóch rodzai tłuszczu sprawi, że osiągniesz wyższą temperaturę smażenia. Smaż piersi partiami, aby nie obniżyć zbytnio temperatury na patelni. Powinno im wystarczyć po 2 minuty z każdej strony, albo smaż po prostu na złoty kolor. Odstaw na talerz usmażone już kawałki i przygotuj kolejne.

Ponownie rozgrzej patelnię, dodaj pozostałe masło i marsalę i gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę, aż uzyskasz piękny słodki, błyszczący sos. Podawaj, saltimbocca np. ze świeżą ruccolą, pestkami granatu oraz piórkami czerwonej cebuli. Sałatkę skrop cytryną oraz dobrą oliwą. Mięso ułóż na sałatce i polej przygotowanym sosem. Danie gotowe. Smacznego!