Rukola to obecnie jeden z najpopularniejszych dodatków do dań oraz sałatek. Dzięki lekko gorzkiemu smaku i orzechowemu akcentowi stanowi idealne dopełnienie potraw.
Młode liście są dobrym źródłem wapnia, żelaza oraz witamin A, C i K, a także kwasu foliowego i potasu.
W świecie kulinarnym rukola często stosowana jest jako sałata, a nie tylko zioło, dzięki czemu możemy ją dodać do wielu potraw. Tak naprawdę należy ona do rodziny roślin kapustowatych, spodziewaliście się? W basenach Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym oraz w niektórych regionach Afryki oraz Azji Zachodniej rukola rośnie na dziko. Ponad to uprawiana jest w wielu innych częściach świata.
Zielone, niepozorne liście rukoli mają wiele składników odżywczych.
Posiada wysoką zawartość witaminy K, czyli wspiera nasz układ kostny.
Wspomaga odchudzanie! Duża zawartość błonnika pokarmowego wraz z niską kalorycznością sprawia, że czujemy po jej spożyciu sytość znacznie dłużej.
Potwierdzone jest również działanie antyrakowe.
To tylko kropla w morzu pozytywnych działań rukoli! Dlatego pamiętajmy, aby nie traktować jej tylko jako „sałatę”, a coś co naprawdę pomaga naszemu zdrowiu, a dodatkowo dobrze przy tym smakuje.
Na sam koniec poznajmy rukolę od innej strony!