melisa

5 ziół dobrych na początek

Upra­wa ziół w domu wca­le nie musi być trud­na i męczą­ca. Mimo uprze­dze­nia wie­lu osób rośli­ny wca­le nie są ska­za­ne na uschnię­cie! Zio­ła może­my upra­wiać na dwa spo­so­by: w domu w donicz­kach oraz na zewnątrz w gle­bie. Jeśli jed­nak decy­du­je­my się na stwo­rze­nie wła­sne­go ziel­ni­ka, musi­my pamię­tać o odpo­wied­nim nasło­necz­nie­niu. To wła­śnie ten nie­zbęd­ny skład­nik ma naj­więk­szy wpływ na nasze rośli­ny. Im wię­cej słoń­ca dosta­ną zio­ła, tym lepiej będą rosnąć. Pamię­taj­my jed­nak, aby ich nie wysu­szyć! Dodat­ko­wo może­my prze­sa­dzić zio­ła do domo­wych doni­czek, aby mia­ły więk­szą prze­strzeń. Wię­cej miej­sca na pew­no pomo­że im pięk­nie rosnąć.

Na sam począ­tek przy­go­dy z zio­ła­mi naj­le­piej wybrać gatun­ki mniej pra­co­chłon­ne. Oto parę z nich:

  1. Bazy­lia
    Jest ide­al­nym dodat­kiem do wie­lu potraw. Obfi­tu­je w wita­mi­ny A, C i B5, wapń oraz magnez. Ma rów­nież korzyst­ny wpływ na pra­cę ukła­du tra­wien­ne­go. Bazy­lia ma rów­nież dobry wpływ na kon­dy­cję skó­ry. Jej począt­ki były w Indiach, dzi­siaj jest jed­nym z naj­czę­ściej uży­wa­nych ziół na świecie.
  2. Koper
    Czę­sto sto­so­wa­ny w celu pod­nie­sie­nia sma­ku potraw. Oprócz zasto­so­wań kuli­nar­nych kope­rek jest boga­ty w wie­le skład­ni­ków odżyw­czych i tra­dy­cyj­nie był uży­wa­ny w lecze­niu róż­nych dolegliwości.
  3. Mię­ta
    Nie­za­stą­pio­na w lecze­niu pro­ble­mów tra­wien­nych. Świe­ża mię­ta jest źró­dłem wita­min: A, C, B1 i B9 oraz takich mine­ra­łów jak: magnez, żela­zo, potas, cynk i fos­for. Czę­sto koja­rzy się z dania­mi dese­ro­wy­mi, lecz rów­nie dobrze kom­po­nu­je się z pikant­ny­mi potra­wa­mi. Czę­sto sto­so­wa­na jest w aro­ma­te­ra­pii. Już w Rzy­mie Pli­niusz zale­cał swo­im uczniom nosze­nie wień­ca mię­ty, na pobu­dze­nie ich umysłów.
  4. Ore­ga­no
    To jed­na z naj­dłu­żej zna­nych i wyko­rzy­sty­wa­nych roślin lecz­ni­czych na świe­cie. Znaj­dzie­my w nim wita­mi­ny A, C, E, K i z gru­py B. Dzię­ki moc­ne­mu sma­ko­wi świet­nie kom­po­nu­je się z czer­wo­nym mię­sem, potra­wa­mi z maka­ro­nem oraz wol­no goto­wa­ny­mi warzy­wa­mi. Ina­czej nazy­wa­ne ori­ga­num. Podob­nie jak bazy­lia jest jed­nym z naj­czę­ściej upra­wia­nych ziół na świecie.
  5. Meli­sa
    Spo­koj­na aura meli­sy jest zna­na od daw­na. Powszech­nie sto­so­wa­na w kuch­ni w celi nada­nia potra­wom nut­ki orzeź­wie­nia. Naj­czę­ściej przy­go­to­wu­je się z niej róż­ne­go rodza­ju napo­je. Dobrze rów­nież kom­po­nu­je się z owo­ca­mi lub twa­ro­ga­mi. Nale­ży pamię­tać, że jej list­ki doda­je­my na samym koń­cu, w prze­ciw­nym razie szyb­ko stra­cą swo­je walo­ry sma­ko­we i zapachowe.