Uwielbiamy zioła, nie tylko w kuchni, ale doceniamy je za piękny wygląd oraz walory zdrowotne. W ochronie roślin zielarskich unikamy środków chemicznych. Dlaczego? Po prostu chcemy dawać Wam zdrowy, pełnowartościowy produkt, który sami chętnie jemy i dzielimy się ze swoją rodziną i przyjaciółmi.
Weekend już za rogiem, a my jeszcze wspominamy to co wydarzyło się w ostatnią sobotę, 4 września.
Roślina ta ma cudowne właściwości odżywcze, dlatego też znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej już w Średniowieczu. Z dostępnych źródeł literaturowych możemy dowiedzieć się, że Rzymianie wykorzystywali szczypiorek w leczeniu gardła.
Dziś pomożemy Ci zapoznać się z naszym kolejnym ziołowym odkryciem. Czosnek niedźwiedzi czym jest i jakie cenne właściwości kryją się pod tą nieco nieznaną nazwą.
Czy wiesz, że Tymianek to roślina, która była już znana i stosowana w starożytności? Z dostępnych źródeł literatury wiadomo, że Grecy wykorzystywali napary z tymianku do leczenia układu moczowego, natomiast Egipcjanie stosowali zioło w kuchni.
Koper to zioło, które uprawiane jest na całym świecie. Znane i kochane za wszechstronne zastosowanie i świeży smak. Za miejsce pochodzenia uznaje się południowo - wschodnią Azję.
Lubczyk mimo długoletniej historii stosowania, w naszym kraju dopiero od niedawana jest odkrywany jako aromatyczny, ziołowy dodatek do wielu dań. Któż z nas nie słyszał o jego cudownej mocy naturalnego afrodyzjaku?
Pietruszka to nieodzowny dodatek do wielu potraw. Można wykorzystać zarówno jej korzeń jak również aromatyczną nać. Właściwości oraz powszechna dostępność powoduje, że można uzależnić się od tej przyprawy. Cudowny smak oraz niepowtarzalny aromat urozmaicają wiele potraw i dań.
Mięta stanowi jedno z najstarszych ziół, które są wykorzystywane w medycynie ludowej. Właściwości prozdrowotne już zaobserwowano w czasach starożytnych i wykorzystywano w różnych rejonach świata.
Bazylię kojarzymy przede wszystkim, jako niezastąpiony dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Niepozorna roślina jest głównym składnikiem włoskiego sosu pesto czy niezastąpionym dodatkiem do pomidorowego spaghetti.
Czas epidemii i związany z tym przymus siedzenia w domu nie sprzyjają utrzymywaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Mamy więcej wolnego czasu, w którym częściej sięgamy po przekąski, a także próbujemy nowe, smaczne, ale nie zawsze zdrowe i niskokaloryczne przepisy.
Świeże zioła doniczkowe coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Co ciekawe, oprócz poprawy smaku i zapachu potraw, znacząco zwiększają również ich wartość odżywczą oraz wydłużają przydatność pożywienia.
Zobacz artykuł wiadomości Onet napisany przez panią Ninę Łangowską, która z wykształcenia jest nie tylko dietetykiem medycznym (absolwentką Uniwersytetu Medycznego), ale również biologiem (absolwentką UG).