SOS SŁODKO-KWAŚNY Z KOLĘDRĄ

Dania z sosem słod­ko-kwa­śnym nale­żą do naj­bar­dziej kul­to­wych. Dla­te­go zapra­sza­my do roz­sma­ko­wa­nia się sosie słod­ko-kwa­śne­go z liść­mi kolen­dry od fir­my Ori­ga­num.

Możesz go uży­wać zarów­no do dań w sty­lu azja­tyc­kim, jak i jako sos do macza­nia potraw sma­żo­nych albo jako dip do świe­żych, chrup­kich warzyw. Tak napraw­dę ogra­ni­cza Cię tyl­ko wła­sna wyobraź­nia! Nasz mistrzow­ski sos słod­ko-kwa­śny jest wyjąt­ko­wy ze wzglę­du na to, że doda­li­śmy do nie­go list­ki kolen­dry z wła­snych upraw. Sos cha­rak­te­ry­zu­je się głę­bią sma­ku dzię­ki odpo­wied­niej ilo­ści cukru, octu i soli kło­daw­skiej. Cha­rak­te­ru nada­ją mu list­ki kolen­dry, natu­ral­ny aro­mat ana­na­sa oraz ostra papry­ka. Może­my z przy­jem­no­ścią infor­mo­wać, że patrząc na skład nasze­go orien­tal­ne­go sosu, nie znaj­dziesz w nim sztucz­nych skład­ni­ków. Jeste­śmy z tego dum­ni!

Jak wyko­rzy­stać sos słod­ko-kwa­śny we wła­snej kuch­ni? Jest to naj­lep­szy sos do macza­nia np. saj­go­nek czy potraw sma­żo­nych w tem­pu­rze. Wyśmie­ni­cie rów­nież spraw­dzi się jako sos do sma­że­nia warzyw, mięs lub tofu. Spró­buj rów­nież zama­ry­no­wać w nim np. mię­so na gril­la lub tofu. Świet­nie spraw­dza się rów­nież jako gla­zu­ra do gril­lo­wa­nych lub pie­czo­nych mięs i owo­ców morza. Lubisz jeść sałat­ki? Wymie­szaj tro­chę sosu słod­ko-kwa­śne­go z ole­jem i, jeśli chcesz, dodaj odro­bi­nę ole­ju seza­mo­we­go, aby przy­go­to­wać sos sałat­ko­wy inspi­ro­wa­ny kuch­nią azjatycką.

Pora­da
Masz ocho­tę na szyb­ką prze­ką­skę? Pokrój w słup­ki warzy­wa jakie znaj­dziesz w swo­jej lodów­ce, może to być np. mar­chew­ka, ogó­rek, a tak­że papry­ka czy kala­re­pa. Maczaj je w sosie słod­ko-kwa­śnym z kolen­drą. Smacznego!

Sos słod­ko-kwa­śny to pysz­ny doda­tek do:
— sma­żo­nych ryb
— sma­żo­nych mięs
— gril­lo­wa­nych i świe­żych warzyw
— zup w sty­lu azjatyckim
— sałatek