melisa

5 ziół, które wspomagają układ odpornościowy

Codzien­ne włą­cza­nie do die­ty świe­żych ziół może być świet­nym spo­so­bem na zadba­nie o odpor­ność. Jesień zawi­ta­ła na dobre. Korzy­staj z aro­ma­tycz­nych ziół by wzmoc­nić swój orga­nizm, a tak­że by zmniej­szyć lęk, stres, napię­cie, a nawet popra­wić nastrój. Dba­nie o swo­ją kon­dy­cję psy­chicz­ną jest rów­nie waż­ne jak utrzy­ma­nie sil­ne­go ukła­du odpornościowego.

Się­gnij po 5 ziół, któ­re z łatwo­ścią możesz upra­wiać kupić w pra­wie każ­dym skle­pie. Będą nie tyl­ko dzia­łać pozy­tyw­nie na Twój orga­nizm, ale rów­nież ozdo­bią kuch­nię i nada­dzą jej koloru.

1. Bazy­lia
Czę­sto wspo­ma­ga układ tra­wien­ny i ner­wo­wy. Jeśli masz do czy­nie­nia z lękiem lub stre­sem, może zwięk­szyć Two­ją ener­gię i pomóc roz­ła­do­wać napię­cie. Dzię­ki swo­im wła­ści­wo­ściom anty­bak­te­ryj­nym bazy­lia może rów­nież zapo­bie­gać infek­cjom i przeziębieniom.

Spo­sób uży­cia: Uży­waj świe­żej bazy­lii do piz­zy, maka­ro­nów, sała­tek, kana­pek i sosów. Możesz rów­nież zro­bić swój wła­sny sos pesto.
Pomysł na prze­pis: Zrób pesto bazy­lio­we do kana­pek, maka­ro­nów i nie tyl­ko. Prze­pis znaj­dziesz tutaj.

2. Ore­ga­no
Ma wła­ści­wo­ści anty­sep­tycz­ne, któ­re są korzyst­ne w zwal­cza­niu infek­cji dróg odde­cho­wych i pro­ble­mów z tra­wie­niem. Ore­ga­no jest rów­nież przy­dat­ne w zmniej­sza­niu ner­wo­wo­ści i draż­li­wo­ści spo­wo­do­wa­nej napię­ciem i niepokojem.
Spo­sób uży­cia: Ore­ga­no to świet­na przy­pra­wa do mięs, sała­tek, sosów i zup.
Pomysł na prze­pis: Spró­buj pro­ste­go prze­pi­su na sos czosn­ko­wy z jogur­tem grec­kim, świe­żo wyci­śnię­tą cytry­ną oraz ore­ga­no. Doda­waj go do sała­tek, pie­czo­nych ziem­nia­ków i mięs.

3. Roz­ma­ryn
Poma­ga akty­wo­wać układ krą­że­nia i może łago­dzić nie­straw­ność. Zna­ny jest rów­nież z tego, że popra­wia nastrój dzię­ki swo­im wła­ści­wo­ściom prze­ciw­de­pre­syj­nym. Cza­sa­mi roz­ma­ryn jest uży­wa­ny jako śro­dek łago­dzą­cy bóle głowy.
Spo­sób uży­cia: Roz­ma­ryn jest zwy­kle uży­wa­ny do nacie­ra­nia mięs i pie­cze­ni. Jest rów­nież sto­so­wa­ny do pie­cze­nia, w tym chle­ba i innych wypieków.
Pomysł na prze­pis: Spró­buj her­ba­ty z sokiem z malin oraz gałąz­ką roz­ma­ry­nu. Ten napar umi­li każ­dy jesien­ny wieczór.

4. Szał­wia
Dzię­ki ścią­ga­ją­cym i anty­sep­tycz­nym wła­ści­wo­ściom szał­wia jest świet­na w zapo­bie­ga­niu infek­cji, prze­zię­bień i gry­py. Szał­wia dobrze wspo­ma­ga tra­wie­nie i roz­luź­nia układ nerwowy.

Spo­sób uży­cia: Dodaj do mięs, szcze­gól­nie potraw z dro­biu, sosów, zup i farszów.
Pomysł na prze­pis: Liście szał­wii odgry­wa­ją głów­ną rolę w kur­cza­ku Sal­tim­boc­ca. Prze­pis znaj­dziesz w blo­gu kulinarnym.

5. Tymia­nek
Ma przy­jem­ny, lek­ko cytry­no­wy aro­mat. Wszech­stron­nie wzmac­nia układ odpor­no­ścio­wy. Ze wzglę­du na swo­je wła­ści­wo­ści prze­ciw­bak­te­ryj­ne, prze­ciw­wi­ru­so­we i prze­ciw­grzy­bi­cze tymia­nek zwal­cza infek­cje i prze­zię­bie­nia. Jest rów­nież zna­ny z dobre­go dzia­ła­nia na układ ner­wo­wy i łago­dze­nie roz­stro­ju żołądka.
Spo­sób uży­cia: Dodaj do sała­tek, zup, ryb, mięs i sosów.
Pomysł na prze­pis: Sprawdź prze­pis na: Łosoś pie­czo­ny w cało­ści nadzie­wa­ny cytry­ną i ziołami.