Zupa z dyni z liofilizowanym tymiankiem
tymianek

Zupa z dyni z liofilizowanym tymiankiem

Ilość porcji: 4

Czas: 25 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 kg dyni, obranej, bez pestek i pokrojonej w kostkę
  • 700 ml bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki liofilizowanego tymianku
  • 150 ml śmietanki do zup
  • sól i pieprz

Do przygotowania grzanek:

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 kromki chleba




Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebule wraz z czosnkiem, aż będą miękkie. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, a następnie kontynuuj gotowanie przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie mięknąć i nabierać złotego koloru. Wlej bulion, dopraw solą, pieprzem oraz liofilizowanym tymiankiem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 minut, aż dynia będzie bardzo miękka. Na koniec dodaj śmietankę i ponownie zagotuj. Za pomocą blendera zmiksuj zupę do uzyskania aksamitnej konsystencji. Przygotowanie dodatku w formie grzanek jest banalnie proste! Wystarczy: pokroić 4 kromki pełnoziarnistego chleba na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, a następnie smaż chleb, aż stanie się chrupiący. Możesz również podawać zupę z prażonymi ziarnami słonecznika i dyni. Dodadzą dodatkowej chrupkości oraz smaku.