Własnej roboty ziołowa oliwa
pietruszka

Własnej roboty ziołowa oliwa

Ilość porcji:

Czas: 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Ziołowe oleje, takie jak oliwa bazyliowa, rozmarynowa czy czosnkowa są powszechnie stosowane w naszych kuchniach. Nic dziwnego! Są bardzo aromatyczne i smaczne. W szybki sposób ubarwią świeżą sałatę, hummus czy danie mięsne. Sprawdź jak przygotować własną ziołową oliwę.

Składniki:

  • Świeże lub liofilizowane zioła do wyboru
  • Lekki olej spożywczy, taki jak oliwa czy olej rzepakowy




Przygotowanie:
Jeśli używasz świeżych ziół, najpierw należy je dokładnie pozbawić wody. Dlaczego? Pozostawiona woda utrudni wydobycie się aromatu ziół. Umyj i wyparz szklane butelki i dokładnie wysusz. Aby zioła uwolniły maksimum aromatu i smaku rozgnieć je za pomocą wałka do ciasta czy moździerza. Dodaj zioła do butelek. Nie potrzebujesz dużej ilości ziół; w zależności od ostrości i świeżości ziół jedna lub dwie gałązki powinny wystarczyć. Rozgrzej olej na małym ogniu w rondlu, aż będzie ciepły. Ostrożnie wlej go do butelek z ziołami. Pozostaw zawartość do ostygnięcia.Jeśli używasz świeżych ziół, odcedź je z oleju. Wygodną opcją jest korzystanie z ziół liofilizowanych, których nie musisz wyjmować. Dzięki procesowi liofilizacji są pozbawione wody, zatem nie dojdzie do ich rozkładu. Jeśli postąpisz w ten sposób, oliwa dłużej zachowa swoją świeżość. Po usunięciu ziół zamknij butelki pokrywkami lub korkami, odstaw w chłodne miejsce, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Po tygodniu możesz cieszyć się pełnym smakiem ziół we własnej oliwie.