Ziołowe Tabbouleh z sosem z granatów
bazylia
mieta

Ziołowe Tabbouleh z sosem z granatów

Ilość porcji: 4

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

400 g kaszy bulgur
1 pęczek cebuli dymki
120 ml oliwy
3 cytryny
1 duża garść mięty i bazylii
liście sałaty
sól morska
czarny pieprz

Składniki na sos:

kilka gałązek świeżego tymianku
6 łyżek soku z granatów
3/4 szklanki owoców granatu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska





Sposób przyrządzenia:

Ugotuj kaszę bulgur według przepisu, który znajdziesz na opakowaniu. Odcedź i przenieś do miski do serwowania. Cebulę dymkę pokrój w piórka, a następnie dodaj do kaszy. Całość dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą morską i czarnym pieprzem. Dorzuć do kaszy sporą ilość mikroliści sałaty, listki mięty i bazylii. Aby przygotować sos; drobno posiekaj świeży tymianek, a następnie połącz z nasionami i sokiem z granatu, dodaj oliwę, sól morską do smaku. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Wystarczy teraz połączyć kaszę z przygotowanym sosem, dobrze wymieszać i sałatka jest gotowa do podawania.