Słoik pełen lata. Domowy przecier pomidorowy.
bazylia

Słoik pełen lata. Domowy przecier pomidorowy.

Ilość porcji:

Czas: 1,5 h

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

5 kg pomidorów
7 łyżek liofilizowanej bazylii lub garść świeżej
główka czosnku
sól i pieprz
pół szklanki cukru





Sposób przyrządzenia:

Słoik pełen lata? To słoik pełen pomidorów. Przeciery pomidorowe to niezawodny sposób na przeniesienie ciepłych dni na jesienne i zimowe wieczory. Nie ma w ponury listopadowy wieczór przyjemniejszego uczucia niż zapach letnich pomidorów! Przekonajcie się i przejdźmy do pracy.
Zacznij od pomidorów. Sparz je i wykrój gniazda. Wyciśnij nadmiar soku oraz pozbądź się pestek.
Pomidory przełóż do garnka. Gotuj do całkowitego odparowania wody. Od czasu do czasu przemieszaj. Gdy woda wyparuje dodaj wyciśnięty czosnek, dodaj liofilizowanej bazylii oraz dopraw wedle uznania. Całość możesz dodatkowo zblendować, dla uzyskania jeszcze lepszej konsystencji. Gotowy przecier przełóż do suchych słoików. Pasteryzuj 25-30 minut od zagotowania wody.