Ilość porcji: 4
Czas: 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki
800 g fileta z białej ryby bez skóry
600 ml pełnotłustego mleka
1 mała cebula
2 liście laurowe
4 jajka
mały pęczek pietruszki, posiekany
kilka gałązek świeżego majeranku, posiekane tylko liście
100 g masła
50 g zwykłej mąki
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 kg mącznego ziemniaka, obranego i pokrojonego na równe kawałki
50 g startego cheddara
Sposób przyrządzenia:
Kawałki ryby umieść w głebokiej patelni i zalej 500 ml pełnotłustego mleka. Dodaj przekrojoną na pół cebulę, a następnie dodaj do mleka 2 liście laurowe. Doprowadź mleko do wrzenia, gdy zobaczysz kilka małych bąbelków zmniejsz ogień i gotuj powoli przez 8 -10 minut. Wyjmij ostrożnie rybę na talerz i odcedź mleko do dzbanka, aby ostygło. Będzie bazą naszego sosu. Przełóż rybę do dużego naczynia żaroodpornego. Ugotuj jajka na twardo, obierz, pokrój na ćwiartki i ułóż na wierzchu ryby, a następnie rozrzuć posiekaną pietruszkę i majeranek.
Przygotuj sos. Zacznij od zasmażki: roztop na patelni 50 g masła, dodaj 50 g mąki i smaż przez 1 minutę często mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, wlej odrobinę zimnego mleka, a następnie mieszaj, aż składniki połączą się. Kontynuuj dodawanie mleka stopniowo, dobrze mieszając, aż uzyskasz gładki sos. Na koniec doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Następnie zalej rybę przygotowanym sosem.
Ugotuj 1 kg ziemniaków odcedź, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj pozostałe 50 g masła i 100 ml pełnotłustego mleka. Za pomocą tłuczka ugnieć ziemniaki na puszystą masę, rozłóż ją równomiernie na całości przygotowywanego dania. Posyp całość na wierzchu startym cheddarem. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach. Danie gotowe! Jemy oczami, dlatego nie zapomnij przyozdobić zapiekankę świeżą gałązką majeranku.