Ryba z świeżymi ziołami pieczona w soli
pietruszka

Ryba z świeżymi ziołami pieczona w soli

Ilość porcji: 4

Czas: 60 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • jedna duża dorada lub inna ulubiona ryba
  • około 2 kg soli
  • kilka gałązek świeżej pietruszki i koperku
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 3 ubite białka z jajek
  • pieprz




Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do ubitych białek dodaj sól i wymieszaj, aż będzie przypominać wilgotny piasek. Rozłóż połowę mieszanki soli na blachę do pieczenia i ułóż na niej sprawioną wcześniej rybę. Wnętrze ryby dopraw pieprzem, dodaj gałązki świeżych ziół oraz plastry cytryny. Tak przygotowaną rybę przykryj resztą soli i delikatnie ugnieć, aby tworzyła zbitą „kołderkę”.

Piecz rybę przez 35 minut, wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Za pomocą noża rozłup pierwszą skorupę soli i wyrzuć ją. Ozdób danie dodatkowymi gałązkami świeżej pietruszki, koperku oraz kawałkami cytryny do skropienia ryby. Smacznego!