Rozmaryn to jedna z lepiej znanych przypraw. Używamy jej głównie do mięs. Również z powodzeniem stosuje się go w lecznictwie, ponieważ wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Co więcej, powinniśmy wiedzieć o rozmarynie?
To roślina ciepłolubna oraz długowieczna, czyli żyje ponad 2 lata. W naturalnym środowisku możemy ją spotkać głównie na obszarach Morza Śródziemnego, we Włoszech, Grecji, Hiszpanii oraz Francji, oraz u wybrzeży Morza Czarnego. Pojawia się również w Ameryce Północnej oraz Południowej. Od wielu lat stosowany jest również w zielarstwie. Starożytni Rzymianie nazywali go kwiatem morza, gdyż podczas wypraw morskich zapach rozmarynu zwiastował ląd.
Najcenniejsze właściwości rozmarynu. Należą do nich m.in.:
Rozmaryn znany jest nie tylko w kuchni. Historia pokazuje nam jaką symbolikę miało w starożytności oraz średniowieczu. W kulturze chrześcijańskiej rozmaryn towarzyszy obrazowi Matki Boskiej, oznacza czystości i dziewictwo. Z kolei w polskich zwyczajach bukiet z wplecionymi gałązkami rozmarynu nosili goście weselni oraz druhny i drużbowie. Kolejną ciekawostką jest to, że Hiszpanie darzą go dużą czcią, gdyż według wierzeń dał schronienie Matce Boskiej czasie ucieczki do Egiptu. Rozmaryn rzucany był również na podłogę w salach sądowych jako ochrona przed gorączką więzienną.
Historia rozmarynu jest bardzo długa i sięga wielu lat. Od tego czasu jest jedna niezawodna rzecz — jego smak. Idealnie dopełnia potrawy mięsne oraz na przykład ziemniaki. Niezawodny składnik zup i gulaszy. Rozmaryn to niezaprzeczalnie obowiązkowe zioło, przyprawa, która musi się znaleźć w Twojej kuchni.
W naszej ofercie znajdziecie zarówno świeże sadzonki rozmarynu jak i wersję liofilizowaną.