Ilość porcji: 6 porcji
Czas: 2 godziny
Poziom trudności: średni
Składniki:
500 g mięsa mielonego,
2 kulki mozzarelli,
15 płatów makaronu Lasagne,
tarty parmezan do posypania dania,
2 nieduże cebule,
3 ząbki czosnku,
500 ml passaty pomidorowej,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
sól,
pieprz,
olej rzepakowy do smażenia,
100-150 ml wody
Sos beszamelowy:
500 ml mleka,
70 g masła,
3 lekko czubate łyżki mąki pszennej,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj, wrzuć je na rozgrzany olej na patelni. Smaż przez chwilę, do lekkiego zeszklenia. Dodaj mięso mielone i podsmażaj je z cebulą i czosnkiem, cały czas mieszając, aby mięso nabrało kolorów z każdej strony. Po kilku minutach możesz dodać passatę, koncentrat pomidorowy i wodę. Teraz dodaj bazylię, oregano i trochę cukru do smaku, całość wymieszaj i zostaw na małym ogniu na około 50 minut. Na koniec duszenia, dopraw całość solą i pieprzem.
Przygotujemy teraz sos beszamelowy. Na niedużą patelnię wrzuć masło i zacznij je roztapiać na małym ogniu. Na patelnię dodaj również mąkę, całość mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Nie przerywając mieszania, dodaj mleko (nie powinno być prosto z lodówki). Powstały sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i mieszaj dalej, aż do powstania gładkiej i puszystej masy.
W oddzielnym garnku podgrzej wodę do momentu, aż zacznie wrzeć, wkładaj tam po kilka płatów makaronu lasagne i gotuj je przez około minutę. Zależy nam na tym, aby makaron przed ułożeniem w naczyniu żaroodpornym był lekko podgotowany. Po wyjęciu plastrów z wody układaj je na dnie natłuszczonego (olejem lub masłem) naczynia. Na warstwę makaronu nałóż część sosu beszamelowego, przełóż farszem, który przygotowywany był w pierwszej kolejności. Powtarzaj proces (kolejno: makaron, sos, farsz), aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzch połóż pokrojony w plastry ser mozarella, a całość posyp startym parmezanem.
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zostaw je na około 40 minut. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i odstaw na kilka minut. Lasagne w tym czasie trochę przestygnie, a sos beszamelowy lepiej się zwiąże, co ułatwi krojenie naszego dania.