Zupa w 20 minut. Kartoflanka z kiełbasą.
lubczyk

Zupa w 20 minut. Kartoflanka z kiełbasą.

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 20 min

Poziom trudności: łatwe

Składniki

2 marchewki
1 i 1/2 pietruszki
kawałek selera
1/2 pora
4 duże ziemniaki
3 wędzone kiełbasy
2 cebule
2 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
sól i pieprz
2 listki laurowe
4 gałązki świeżego lubczyku
5 ziaren czarnego pieprzu
świeży koperek





Sposób przyrządzenia:

Marchewkę, selera, pietruszkę oraz pora dobrze umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Włóż do garnka, dodaj pieprz w ziarnach, listki laurowe i całość zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu. Obierz ziemniaki, pokrój w niewielką kostkę i dodaj do gotujących się warzyw. Czas na cebulę i czosnek, które kartoflanka kocha! Na sporej patelni rozgrzej masło (możesz dodać odrobinę oleju) dodaj pokrojony drobno czosnek oraz cebulę. Dopraw solą oraz pieprzem i smaż do zarumienienia. Kiedy będą gotowe, zalej je wywarem i zagotuj. Przelej całość do garnka z warzywami. Pokrój kiełbasę w kosteczkę i podsmaż na patelni. Kiedy usmaży się na złoty kolor, dodaj ją do reszty składników. Czas doprawić naszą zupę. Posmakuj wywaru i według swoich potrzeb dopraw solą oraz pieprzem. A teraz trik! 5 minut przed końcem gotowania włóż do garnka całe gałązki lubczyku. Doda on niesamowitego, intensywnego aromatu za który tak kochamy polskie zupy. Lubicie smak nowalijek? Dodajcie również świeżego koperku. Danie będzie pachnieć latem. Smacznego!