Zapewne używając swoich ulubionych ziół, po prostu kroisz je drobno lub dodajesz zerwane listki. I bardzo dobrze! Zioła mają tę moc, że dodanie ich do każdej potrawy sprawia, że danie wznosi się na wyższy poziom, ale w tym artykule opowiem Ci o kilku kulinarnych trikach, które sprawią, że używanie ziół będzie jeszcze bardzie efektywne.
Zacznijmy od bazylii, którą traktuję jako królową ziół. Zapytasz dlaczego? Bo moim zdaniem sprawdza się wszędzie! Bazylia to idealny dodatek do świeżych, dojrzałych pomidorów, mozzarelli, octu balsamicznego czy owoców morza. Od jakiegoś czasu gości również u mnie w deserach! Spróbuj dodać ją do śmietanowych lodów lub truskawek. Wspaniałe doznania kulinarne gwarantowane!
Używając ziół zazwyczaj skupiamy się ich listkach.
Co czasem okazuje się błędem. Są zioła takie jak na przykład kolendra, rozmaryn czy pietruszka, których łodygi są najbardziej nasycone smakiem. Jak ich używać? Dodając kolendrę na przykład do curry, zmiażdż jej łodygi tłuczkiem lub moździerzem, by uwolnić więcej aromatu. Jeśli chodzi o pietruszkę, to po prostu zbierz łodygi i wrzuć do przygotowywanej zupy. Doda jej smaku, ale i aromatu. Łodygi rozmarynu są nieco twardsze od innych ziół. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie może być użycie ich do przygotowania szaszłyków. Zamiast nabijać na wykałaczki mięso czy warzywa, możesz używać właśnie łodyg rozmarynu.
Niektóre zioła lubią być długo gotowane, a inne wręcz przeciwnie. Zacznijmy od tych pierwszych: oregano oraz rozmaryn idealnie sprawdzają się w takich daniach jak sosy czy pieczenie. Zatem możesz je dodawać już na początku gotowania. Za to, gdy dodajesz majeranek, szałwię czy melisę pamiętaj, o tym by robić to na końcu gotowania. Dlaczego? Dodawanie tych ziół wcześniej może sprawić, że stracą one na wyrazistości lub staną się po prostu gorzkie.
Na koniec świetny trik na uwolnienie aromatycznych olejków z mięty. Jest gorąco, prawda? Pyszna orzeźwiająca lemoniada z cytryną i mięta to idealny pomysł na letnie upały. Żeby wzmocnić smak mięty, wystarczy zgnieść świeże listki, by uwolnić więcej olejków eterycznych. Użyj tłuczka, moździerza lub po prostu zgnieć listki w dłoniach.
Mam nadzieję, że moje porady okażą się przydatne i zastosujesz je w swojej kuchni. Z mojej strony mogę powiedzieć tylko tyle, że używanie świeżych ziół sprawiło, że dużo chętniej eksperymentuje w swojej kuchni. Zioła mogą być prawdziwą inspiracją do kulinarnych podróży.