Łosoś z grillowanymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem
rozmaryn

Łosoś z grillowanymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem

Ilość porcji: 4

Czas: 30 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

4 x 120 g filetów z łososia
oliwa, sól i pieprz
cytryna
4 gałązki pomidorków cherry
2 gałązki rozmarynu
główka czosnku





Sposób przyrządzenia:

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż pomidorki cherry, dopraw solą oraz pieprzem. Czosnek przekrój na pół, dodaj gałązki świeżego rozmarynu i skrop całość oliwą i piecz do zarumienienia się czosnku w temperaturze 180 stopni C.

W międzyczasie rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu. Filety z łososia natrzyj oliwą i dopraw solą i pieprzem. Umieść na gorącej patelni, skórą do dołu, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez 4 minuty, aż skóra będzie złocista i chrupka.
Obróć filety, a następnie smaż przez kolejne 2–3 minuty lub do momentu, aż się ugotują. Zdejmij patelnię z ognia. Łososia i pomidory podziel na talerze, skrop sokiem z cytryny. Smacznego!