Zupa krem z groszku i bazylii
bazylia

Zupa krem z groszku i bazylii

Ilość porcji: 6

Czas: 35 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • oliwa
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g świeżego mrożonego groszku
  • 4 łyżki śmietany
  • garść świeżej bazylii lub 1 łyżka liofilizowanej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól




Przygotowanie:

W średniej wielkości garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę wraz z czosnkiem. Smaż do lekkiego zarumienienia.

Wlej bulion, dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz groszek.

Dodaj listki świeżej bazylii lub łyżeczkę liofilizowanej bazylii. Gotuj około 10 minut aż warzywa zmiękną.

Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładko.

Posmakuj i sprawdź czy potrzebujesz więcej soli albo pieprzu. Opcjonalnie możesz dodać do zupy śmietanę.

Podawaj z ciepłą bagietką.