Dlaczego szefowie kuchni korzystają ze świeżych ziół? Są niesamowicie aromatyczne oraz pięknie zdobią każde danie. Jak wprowadzić je do swojej kuchni? Oto kilka pożytecznych porad:
Jeśli nigdy nie stosowałeś świeżych ziół, zacznij od dodawania niewielkiej ich ilości. Próbuj! Gotując musimy próbować i stopniowo doprawiać nasze danie.
Jeśli natomiast jesteś już stałym wielbicielem świeżego aromatu ziół, to dobrym trikiem na „wyciśnięcie” z nich jak najwięcej jest: zmielenie lub utarcie ziół w moździerzu. W ten sposób uwalniają się z nich olejki eteryczne, które będą pachnieć w całej kuchni i świetnie smakować w Twoim daniu.
Nie wiesz gdzie zastosować dane zioło? Kuchnia to pole na eksperymenty. Możesz używać jednego konkretnego zioła lub pokusić się o zrobienie własnej ziołowej mieszanki. Powinna się ona składać z maksymalnie 3 rodzajów ziół.
W naszej ofercie znajdziecie aż 18 rodzajów ziół. Daję one ogromne możliwości kulinarne. Sprawdź naszą małą ściągę, by dowiedzieć się, gdzie dane zioło stosować:
Jeśli jednak nie zdecydujesz się na uprawę świeżych ziół w domu, mam dla Ciebie dobry zamiennik — zioła liofilizowane. To nowość w naszej ofercie, która zaskakuje świeżym, aromatycznym smakiem i aromatem. W czasie obróbki trwałe liofilizowane zioła natychmiast zamieniają się w świeże, ponieważ z powrotem wchłaniają wilgoć, dzięki czemu ujawnia się ich oryginalny charakter, smak oraz czysty kolor.
Niezależnie, którą opcję wybierzesz, zioła na pewno urozmaicą twoją kuchnię i wzniosą Twoje danie na wyższy poziom.