melisa

Zioła w kuchni

Dla­cze­go sze­fo­wie kuch­ni korzy­sta­ją ze świe­żych ziół? Są nie­sa­mo­wi­cie aro­ma­tycz­ne oraz pięk­nie zdo­bią każ­de danie. Jak wpro­wa­dzić je do swo­jej kuch­ni? Oto kil­ka poży­tecz­nych porad:
Jeśli nigdy nie sto­so­wa­łeś świe­żych ziół, zacznij od doda­wa­nia nie­wiel­kiej ich ilo­ści. Pró­buj! Gotu­jąc musi­my pró­bo­wać i stop­nio­wo dopra­wiać nasze danie.
Jeśli nato­miast jesteś już sta­łym wiel­bi­cie­lem świe­że­go aro­ma­tu ziół, to dobrym tri­kiem na „wyci­śnię­cie” z nich jak naj­wię­cej jest: zmie­le­nie lub utar­cie ziół w moź­dzie­rzu. W ten spo­sób uwal­nia­ją się z nich olej­ki ete­rycz­ne, któ­re będą pach­nieć w całej kuch­ni i świet­nie sma­ko­wać w Two­im daniu.

Nie wiesz gdzie zasto­so­wać dane zio­ło? Kuch­nia to pole na eks­pe­ry­men­ty. Możesz uży­wać jed­ne­go kon­kret­ne­go zio­ła lub poku­sić się o zro­bie­nie wła­snej zio­ło­wej mie­szan­ki. Powin­na się ona skła­dać z mak­sy­mal­nie 3 rodza­jów ziół.
W naszej ofer­cie znaj­dzie­cie aż 18 rodza­jów ziół. Daję one ogrom­ne moż­li­wo­ści kuli­nar­ne. Sprawdź naszą małą ścią­gę, by dowie­dzieć się, gdzie dane zio­ło stosować:

  • Bazy­lia — ide­al­ny doda­tek do wie­lu potraw mię­snych i warzyw­nych. Two­rzy ide­al­ną kom­po­zy­cję rów­nież z pomi­do­ra­mi, moz­za­rel­lą oraz truskawkami.
  • Tymia­nek — czę­sto sto­so­wa­ny do gula­szy i innych dań wol­no goto­wa­nych. Ze wzglę­du na moc­ny smak zale­ca­ne jest oszczęd­ne stosowanie.
  • Roz­ma­ryn — tak jak wyżej tymia­nek, zale­ca­ny jest do potraw wol­no goto­wa­nych. Ide­al­nie spraw­dzi się tak­że z ziem­nia­ka­mi oraz do potraw grillowanych.
  • Mię­ta — koja­rzy się z dania­mi dese­ro­wy­mi, do któ­rych pasu­je ide­al­nie, lecz dobrze kom­po­nu­je się rów­nież z sałat­ka­mi owo­co­wy­mi. Zaska­ku­ją­co dobrze łączy się też z pikant­ny­mi potrawami.
  • Ore­ga­no — dosko­na­le kom­po­nu­je się z czer­wo­nym mię­sem, potra­wa­mi z maka­ro­nem oraz sosami.

Jeśli jed­nak nie zde­cy­du­jesz się na upra­wę świe­żych ziół w domu, mam dla Cie­bie dobry zamien­nik — zio­ła lio­fi­li­zo­wa­ne. To nowość w naszej ofer­cie, któ­ra zaska­ku­je świe­żym, aro­ma­tycz­nym sma­kiem i aro­ma­tem. W cza­sie obrób­ki trwa­łe lio­fi­li­zo­wa­ne zio­ła natych­miast zamie­nia­ją się w świe­że, ponie­waż z powro­tem wchła­nia­ją wil­goć, dzię­ki cze­mu ujaw­nia się ich ory­gi­nal­ny cha­rak­ter, smak oraz czy­sty kolor.

Nie­za­leż­nie, któ­rą opcję wybie­rzesz, zio­ła na pew­no uroz­ma­icą two­ją kuch­nię i wznio­są Two­je danie na wyż­szy poziom.