Zielone i czerwone smoothie z liofilizowaną bazylią
bazylia

Zielone i czerwone smoothie z liofilizowaną bazylią

Ilość porcji: 2 porcje

Czas: 25 min

Poziom trudności: łatwy

Smoothie to pomysł na prosty i pożywny posiłek w ciągu dnia. Dziś przedstawiamy pomysł na pikantne czerwone smoothie oraz orzeźwiające zielone. Każde z nich z dodatkiem liofilizowanej bazylii, która zachwyca aromatycznym smakiem świeżych ziół. Musicie tego spróbować!

Składniki czerwone smoothie::

5 pomidorów
2 łodygi selera naciowego
1 duży ząbek czosnku
szklanka wody
pieprz i sól
ostra papryczka
szczypta liofilizowanej bazylii

Składniki zielone smoothie::

3 duże garści szpinaku
2 łodygi selera naciowego
sok z 1 cytryny
1/2 cm startego imbiru
szczypta liofilizowanej bazylii
szklanka wody

 





Sposób przyrządzenia:

Zacznijmy od propozycji bardziej wytrawnej. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz dokładnie ze skóry. Pokrój je na ćwiartki i wrzuć do blendera. Pomidory lubią się z ostrą papryczką chilli, zatem dodaj tyle ile lubisz. Seler naciowy umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do blendera. Czas doprawić nasze smoothie: dodaj czosnek, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Na koniec dolej wodę i zblenduj całość na gładko. Wykończeniem napoju jest liofilizowana bazylia, która smakuje rewelacyjnie! Wystarczy szczypta tej przyprawy, by napój nabrał aromatycznego, świeżego smaku.
Czas na zielony przepis: umyj selera i szpinak. Łodygi selera pokój na mniejsze kawałki aby ułatwić pracę blenderowi. Dodaj szpinak, starty świeży imbir, bana oraz sok z całej cytryny. Dopraw szczyptą liofilizowanej bazylii, która sprawia, że zwykłe smoothie staje się nowym doznaniem kulinarnym. Na koniec dolej szklankę wody i dokładnie zblenduj całość.
Tak przygotowane propozycje na smooothie możesz pić od razu albo zabrać ze sobą do pracy na pyszne drugie śniadanie. Prosta, pyszna przekąska gotowa. Smacznego!