melisa

Wszystko co powinieneś wiedzieć o mikroliściach

Przez swój urok, smak oraz proz­dro­wot­ne war­to­ści dla orga­ni­zmu mikro­li­ście sta­le zdo­by­wa­ją popu­lar­ność. Te aro­ma­tycz­ne list­ki, zna­ne rów­nież jako mikro zio­ła lub warzyw­ne kon­fet­ti, są boga­te w smak i doda­ją kolo­ru róż­nym potra­wom. Pomi­mo nie­wiel­kich roz­mia­rów, zawie­ra­ją one odżyw­czy zastrzyk wita­min. Czę­sto mają one wyż­szy poziom skład­ni­ków odżyw­czych niż doj­rza­łe warzy­wa. To czy­ni je dosko­na­łym dodat­kiem do każ­dej diety.

Mikro­li­ście to mło­de warzy­wa, któ­re mają oko­ło 2,5–7,5 cm wyso­ko­ści. Są aro­ma­tycz­ne, smacz­ne oraz wystę­pu­ją w róż­nych kolo­rach i fak­tu­rach. Są uwa­ża­ne za mło­de rośli­ny, miesz­czą­ce się gdzieś pomię­dzy kieł­kiem, a mło­dą zie­le­nią. Nie nale­ży jed­nak ich mylić z kieł­ka­mi, któ­re nie mają liści. Kieł­ki mają rów­nież znacz­nie krót­szy cykl wzro­stu wyno­szą­cy 2–7 dni, pod­czas gdy mikro­li­ście są zwy­kle zbie­ra­ne w 7–21 dniu po wykiełkowaniu.

Ofer­ta mikro­li­ści w Ori­ga­num:
Rzod­kiew­ka
Pak choi
Jar­muż
Mizu­na
Rze­żu­cha

Cha­rak­te­ry­zu­ją się innym sma­kiem, wyglą­dem i aromatem.

Rze­żu­cha jest bar­dzo smacz­na, odświe­ża­ją­ca i pikant­na, nada­je się do sała­tek. Pak choi to ide­al­ny wybór dla wiel­bi­cie­li kuch­ni azja­tyc­kiej. Jest deli­kat­ne w sma­ku, nie­co zbli­żo­ne do kapu­sty i szpi­na­ku. Jar­muż za to jest uzna­wa­ny za jed­no z naj­zdrow­szych i odżyw­czych pokar­mów roślin­nych na pla­ne­cie. Za to Wiel­ka­no­cy nie moż­na sobie wyobra­zić bez rze­żu­chy, któ­ra nie tyl­ko zdo­bi stół swo­imi uro­czy­mi list­ka­mi, ale rów­nież rów­nież doda­je sma­ku na przy­kład jajecz­nym pastom.

Jeśli nadal nie jesteś pew­ny czy się­gnąć po mikro­li­ście, to war­to pod­kre­ślić raz jesz­cze, że: zawar­te w mikro­li­ściach skład­ni­ki odżyw­cze są bar­dzo skon­cen­tro­wa­ne, co ozna­cza, że czę­sto zawie­ra­ją wyż­szy poziom wita­min, mine­ra­łów i prze­ciw­u­tle­nia­czy niż ta sama ilość doj­rza­łych warzyw. To robi wrażenie!