Przez swój urok, smak oraz prozdrowotne wartości dla organizmu mikroliście stale zdobywają popularność. Te aromatyczne listki, znane również jako mikro zioła lub warzywne konfetti, są bogate w smak i dodają koloru różnym potrawom. Pomimo niewielkich rozmiarów, zawierają one odżywczy zastrzyk witamin. Często mają one wyższy poziom składników odżywczych niż dojrzałe warzywa. To czyni je doskonałym dodatkiem do każdej diety.
Mikroliście to młode warzywa, które mają około 2,5–7,5 cm wysokości. Są aromatyczne, smaczne oraz występują w różnych kolorach i fakturach. Są uważane za młode rośliny, mieszczące się gdzieś pomiędzy kiełkiem, a młodą zielenią. Nie należy jednak ich mylić z kiełkami, które nie mają liści. Kiełki mają również znacznie krótszy cykl wzrostu wynoszący 2–7 dni, podczas gdy mikroliście są zwykle zbierane w 7–21 dniu po wykiełkowaniu.
Oferta mikroliści w Origanum:
Rzodkiewka
Pak choi
Jarmuż
Mizuna
Rzeżucha
Charakteryzują się innym smakiem, wyglądem i aromatem.
Rzeżucha jest bardzo smaczna, odświeżająca i pikantna, nadaje się do sałatek. Pak choi to idealny wybór dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Jest delikatne w smaku, nieco zbliżone do kapusty i szpinaku. Jarmuż za to jest uznawany za jedno z najzdrowszych i odżywczych pokarmów roślinnych na planecie. Za to Wielkanocy nie można sobie wyobrazić bez rzeżuchy, która nie tylko zdobi stół swoimi uroczymi listkami, ale również również dodaje smaku na przykład jajecznym pastom.
Jeśli nadal nie jesteś pewny czy sięgnąć po mikroliście, to warto podkreślić raz jeszcze, że: zawarte w mikroliściach składniki odżywcze są bardzo skoncentrowane, co oznacza, że często zawierają wyższy poziom witamin, minerałów i przeciwutleniaczy niż ta sama ilość dojrzałych warzyw. To robi wrażenie!