Stir Fry z wołowiną i świeżą kolendrą
kolendra

Stir Fry z wołowiną i świeżą kolendrą

Ilość porcji: 2

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki

200 g wołowiny

makaron soba

2 łyżeczki drobno startego imbiru

2 ząbki czosnku, drobno starte

2 cebule dymki

szczypiorek

pół czerwonej papryki

duża marchewka

kilka różyczek brokułu

2 łyżki oleju kokosowego

5 łyżek sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

listki świeżej kolendry

Opcjonalnie:

mała papryczka chili

pół limonki do podania





Sposób przyrządzenia:

Zacznijmy od przygotowania mięsa. Które należy pokroić w cienkie paseczki. Żeby ułatwić sobie to zadanie, wystarczy, że wcześniej włożysz je do zamrażalnika. Już jedna godzina sprawi, że znacznie łatwiej będzie można je kroić. (Ważna uwaga: zawsze krój mięso w poprzek włókien, to sprawi, że mięso nie stanie się gumowe i twarde). Jeśli chodzi o makaron to, wybierz swój ulubiony i ugotuj go według przepisu znajdującego się na opakowaniu. My wybraliśmy makaron sobą. Azjatycka kuchnia nie obędzie się bez imbiru, czosnku i cebuli dymki. Dlatego i my tych składników użyjemy. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę, paprykę oraz marchewkę pokrój w cienkie paski.

Różyczki brokuła podziel, na mniejsze kawałki by szybciej się usmażyły, możesz je również przekroić.Idealnie będzie smażyć składniki w woku, ale jeśli go nie posiadasz, to użyj dużej patelni. Dobrze rozgrzej patelnię, a następnie dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i podsmaż na nim imbir, czosnek oraz cebulę dymkę. Smaż krótko, często mieszając, cebula ma pozostać al dente. Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa, które również smażymy bardzo szybko, wystarczy około 1 minuta.

Dodaj warzywa: marchewkę, paprykę oraz różyczki brokułu. Jeśli lubisz ostrość w daniach, dodaj papryczkę chilli, makaron i połącz wszystko razem, smażąc chwilę na patelni. Kończąc danie, dodaj sos sojowy, cukier, posiekany szczypiorek. Danie wykończ listkami świeżej kolendry, która jest nieodzownym składnikiem kuchni azjatyckiej! Podawaj z ćwiartką limonki, którą można skropić danie, dla kwaśnego smaku. Smacznego!