Tradycyjny sos tzatziki
mieta

Tradycyjny sos tzatziki

Ilość porcji: 2 porcje

Czas: 60 min

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

500 g jogurtu greckiego
1 duży ogórek
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
kilka gałązek kopru
garść listków świeżej mięty

 





Sposób przyrządzenia:

Przygotowanie sosu nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. Dlaczego? Tak, składniki są banalnie proste, ale by sos naprawdę dobrze smakował musimy dać mu trochę czasu. Na samym początku umyj ogórka, przetnij go na pół i za pomocą łyżki wyjmij z niego pestki. Jest to istotne, ponieważ w innym przypadku tzatiziki mogą wyjść zbyt rzadkie. Zetrzyj ogórka na tarce, włóż do miseczki, posól i zostaw na 15 minut. (Nie zapomnij odlać nadmiar powstałego soku). Dodaj do ogórka: jogurt typu greckiego, oliwę, przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem. Zbierz ze sobą świeże gałązki koperku oraz listki mięty i pokrój bardzo drobno. Dodaj aromatyczne zioła do miseczki. Tak przygotowany sos, wstaw na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie będziesz mógł cieszyć się wyrazistym smakiem, sprawdzającym się znakomicie jako dodatek do grillowanych mięs czy warzyw.