Sorbet z limonki i bazylii
bazylia

Sorbet z limonki i bazylii

Ilość porcji: 8

Czas: 2 godziny

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 szklanka cukru
1 szklanka wody
3/4 szklanki świeżego soku z limonki
20 świeżych liści bazylii, posiekanych





Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności należy przygotować prosty syrop. W rondelku doprowadź cukier i wodę do wrzenia i gotuj przez 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia.

Połącz syrop, sok z limonki i bazylię w blenderze i zmiksuj. Wlej mieszankę do pojemnika i przykryj folią. Przechowuj w zamrażarce do całkowitego zamrożenia (około 2 godzin). Po upływie około dwóch godzin wyjmij lody z lodówki, rozbij je widelcem i przełóż do blendera, by zmiksować je do uzyskania gładkiej masy. Przełóż raz jeszcze do pojemnika, przykryj i przechowuj w zamrażarce do czasu podania.