Ilość porcji: 8
Czas: 2 godziny
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Składniki na spód:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
liście czerwonego szczawiu
2 łyżki masła
200 g wędzonego na zimno łososia
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30%
1/2 szklanki (125 ml) mleka
4 duże jajka
60 g utartego parmezanu
sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zacznij od przygotowania ciasta, w tym celu posiekaj zimne masło, wymieszaj je z mąką, dodaj sól, żółtka i ze wszystkich składników ugnieć ciasto. Jeśli czujesz, że składniki nie chcą się ze sobą łączyć, dodaj więcej wody. Przygotowane ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie możesz wyjąć i rozwałkować ciasto. Na przygotowaną wcześniej formę do tarty wyłóż całe ciasto. Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Teraz obciąż spód ciasta np. ryżem, grochem lub fasolą, aby niepotrzebnie tarta nam nie urosła. Rozgrzej piekarnik do 190°C i włóż obciążone ciasto na około 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 15 minut. Spód ciasta powinien być kruchy.
Gdy ciasto jest w piekarniku, zajmij się przygotowywaniem nadzienia. Czerwony szczaw opłucz, osusz i podrzyj na mniejsze kawałki. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż przez chwilę szczaw, aby zmiękł. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Do miseczki wbij 4 jajka, roztrzep je, połącz z mlekiem i śmietanką. Wsyp do środka utarty parmezan, dodaj szczyptę soli, pieprzu i wszystko zmiksuj. Do powstałej masy dodaj niewielkie kawałki łososia i wcześniej podsmażonego szczawiu.
Przygotowaną masę wylej na spód ciasta i rozprowadź równomiernie. Piecz całość przez około 45 minut w temperaturze 180°C, do momentu aż nasze danie nabierze złotego koloru. Ważne, aby po bokach ciasto było ścięte, a na środku powinno się jeszcze lekko trząść. Po upieczeniu otwórz piekarnik i studź przez kolejne 15 minut.
Quiche świetnie komponować się będzie z lekką sałatką.