Pulpeciki w sosie pomidorowym
pietruszka

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Ilość porcji: 4

Czas: 1 h

Poziom trudności: łatwe

Składniki Pulpety:

500 g mięsa mielonego ( wieprzowe, wołowe lub z indyka )
2 jajka
2 cebule
garść posiekanej pietruszki lub 4 łyżki liofilizowanej
sól i pieprz

 

Składniki Sos pomidorowy:

1 kg pomidorów
3 ząbki czosnku
2 cebule
1/2 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz
kilka łyżek oleju





Sposób przyrządzenia:

Zacznij od przygotowania sosu. Pomidory sparz gorącą wodą, a następnie usuń skórkę. Aby ułatwić sobie to zadanie przed sparzeniem natnij skórkę robiąc krzyżyk. W ten sposób znacznie łatwiej ją usuniesz.
Na dużej patelni rozgrzej nieco oleju i podsmaż na nim cebulę, aż do momentu uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj czosnek podsmaż chwilę i dodaj pomidory. Przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Duś wszystko przez około 20 minut. Na koniec dodaj cynamon.
Przechodzimy do pulpetów. Mięso umieść w misce, dodaj jajka oraz sól i pieprz. Na końcu dodaj pietruszkę. Wyrabiaj mięso, a następnie uformuj z niego kulki. Pulpeciki usmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Na koniec przełóż pulpety do sosu pomidorowego i duś przez kolejne 20 minut. Wykończ danie porcją świeżej pietruszki lub czterema łyżkami jej liofilizowanej wersji. Zajadaj do syta, smacznego!