Pieczone ziemniaczki
tymianek

Pieczone ziemniaczki

Ilość porcji: 4

Czas: 45 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki

4 średnie ziemniaki,
3 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki masła
sól i pieprz,
łyżka cukru,
kilka gałązek świeżego tymianku.





Sposób przyrządzenia:

Przepis jest na ziemniaki w tak zwanych mundurkach, zatem każdego ziemniaka przed rozpoczęciem gotowania należy dokładnie umyć. Przystępując już do gotowania: najpierw należy ziemniaki podgotować, zatem wrzuć je do osolonego i posłodzonego cukrem wrzątku i gotuj, aż lekko zmiękną. Trudno określić jak długo je gotować, ponieważ zależy to od wielkości ziemniaków. Jednak 10 minut to konieczność. Sprawdź po tym czasie czubkiem noża, czy ziemniaki potrzebują więcej czasu. Wyjmij je z wody i odcedź. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Umieść ziemniaki w misce, dodaj oliwę, sól, pieprz i sporą ilość świeżego tymianku. Mieszaj, podrzucając lekko miską, aż składniki połączą się. Rozłóż ziemniaki na papierze do pieczenia i piecz przez 20 minut lub do czasu, gdy ich skórka stanie się złotka i chrupiąca. Wyjmij z piekarnika i odwróć. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 10 minut. Przed podaniem przekrój każdego ziemniaka na 4 części i podawaj z łyżką masła. Świetny dodatek to wielu przepisów. A zdecydowanie będą to najlepsze pieczone ziemniaki, jakie jadłeś!