Nadziewana cukinia serem i bazylią
bazylia

Nadziewana cukinia serem i bazylią

Ilość porcji: 2

Czas: 40 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1/4 szklanki sera feta
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella
  • 3 łyżki śmietany
  • jeden dojrzały pomidor
  • garść porwanych świeżych liści bazylii lub łyżka liofilizowanej bazylii




Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj duże naczynie żaroodporne do którego zmieścisz cukinie.

Każdą z nich przekrój na pół wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, tworząc z cukinii coś na kształt łódki.

Natrzyj cukinię oliwą i dużą szczyptą soli. Ułóż połówki cukinii, na przygotowanym naczyniu do pieczenia. Piecz około 12 minut lub do momentu, gdy cukinia stanie się lekko miękka. W międzyczasie w małej misce wymieszaj ze sobą wszystkie sery oraz śmietanę.

Nałóż serowe nadzienie do cukinii. Na wierzch połóż pokrojonego w plastry pomidora. Wykończ danie liofilizowaną bazylią (lub świeżą) oraz pieprzem.

Piecz przez kolejne 8 do 10 minut, aż ser się rozpuści, a cukinia będzie miękka. Smacznego!