Mini quiche z pikantnym serem cheddar, porem i tymiankiem
tymianek

Mini quiche z pikantnym serem cheddar, porem i tymiankiem

Ilość porcji: 6

Czas: 35 minut

Poziom trudności: łatwe

Świeży tymianek smakuje niebiańsko w połączeniu z ostrością sera cheddar. Chociaż jeśli nie masz akurat go w lodówce możesz sięgnąć po prostu po zwykły żółty ser albo fetę. Eksperymentuj, smakuj i delektuj się tym szybkim i pysznym przepisem.

Składniki:

  • 6 jaj z wolnego wybiegu, lekko ubitych
  • 1 por, bardzo drobno pokrojony
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka szczypiorku
  • garść świeżego tymianku, grubo posiekanego lub 4 łyżki liofilizowanego
  • 50 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
  • sól i pieprz




Przygotowanie:
To, co jest najlepsze w tym przepisie to to, że mini quiche są bardzo proste w przygotowaniu, ale wciąż są trochę fantazyjne. Jeśli zapraszasz gości, koniecznie spróbuj tego przepisu. Zachwytom nie będzie końca. Na dwóch łyżkach masła uduś pora. Dopraw go solą oraz pieprzem i pozwól mu wystygnąć nim dodasz go do masy jajecznej. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do muffinek wysmaruj masłem lub oliwą. Do dużej miski włóż lekko ubite jajka, uduszonego na maśle pora, drobno pokrojony szczypiorek, tymianek. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Masę podziel miedzy foremki na muffiny. Posyp serem, a następnie włóż do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż będzie lekko zrumieniony na wierzchu. Quiche powinno się jeść, kiedy ostygną, ale są tak apetyczne, że może być trudno się nim oprzeć. Smacznego!