Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
500 g makaronu rigatoni,
2 łyżki oliwy z oliwek,
4 szklanki włoskiego sosu marinara,
2 szklanki startego sera mozarella,
1/2 szklanki startego parmezanu,
4 plastry szynki parmeńskiej,
kilka listków szałwii,
sól,
Sposób przyrządzenia:
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 190°C. Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i zagotuj. Do środka wrzuć makaron i gotuj aż będzie on "al dente", powinno na to wystarczyć około 8-9 minut. Następnie odcedź makaron, przełóż go na papier do pieczenia i całość zmieszaj z łyżką oliwy z oliwek.
Boki i spód wysokiego naczynia żaroodpornego posmaruj pozostałą ilością oliwy z oliwek. Za pomocą dłoni, ułóż makaron rigatoni na stojąco, pokrywając nim całe przygotowane naczynie. Na wierzch makaronu wylej całość włoskiego sosu marinara i rozsmaruj tak, aby pokrywał on wszystkie rurki makaronu.
Górę posyp serem mozarella i parmezanem, na wierz połóż szynkę parmeńską i listki szałwii, a całe naczynie przykryj aluminiową folią do pieczenia. Do rozgrzanego wcześniej piekarnika włóż swoje danie i piecz przez około pół godziny. Po tym czasie zdejmij folię i piecz resztę przez jeszcze dodatkowy kwadrans, do momentu aż ser przybierze brązowy kolor.
Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól, żeby ostygła przez około 10 minut. Po tym czasie możesz zacząć kroić i podawać kawałki na talerze.