Dania z sosem słodko-kwaśnym należą do najbardziej kultowych. Dlatego zapraszamy do rozsmakowania się sosie słodko-kwaśnego z liśćmi kolendry od firmy Origanum.
Możesz go używać zarówno do dań w stylu azjatyckim, jak i jako sos do maczania potraw smażonych albo jako dip do świeżych, chrupkich warzyw. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia! Nasz mistrzowski sos słodko-kwaśny jest wyjątkowy ze względu na to, że dodaliśmy do niego listki kolendry z własnych upraw. Sos charakteryzuje się głębią smaku dzięki odpowiedniej ilości cukru, octu i soli kłodawskiej. Charakteru nadają mu listki kolendry, naturalny aromat ananasa oraz ostra papryka. Możemy z przyjemnością informować, że patrząc na skład naszego orientalnego sosu, nie znajdziesz w nim sztucznych składników. Jesteśmy z tego dumni!
Jak wykorzystać sos słodko-kwaśny we własnej kuchni? Jest to najlepszy sos do maczania np. sajgonek czy potraw smażonych w tempurze. Wyśmienicie również sprawdzi się jako sos do smażenia warzyw, mięs lub tofu. Spróbuj również zamarynować w nim np. mięso na grilla lub tofu. Świetnie sprawdza się również jako glazura do grillowanych lub pieczonych mięs i owoców morza. Lubisz jeść sałatki? Wymieszaj trochę sosu słodko-kwaśnego z olejem i, jeśli chcesz, dodaj odrobinę oleju sezamowego, aby przygotować sos sałatkowy inspirowany kuchnią azjatycką.
Porada
Masz ochotę na szybką przekąskę? Pokrój w słupki warzywa jakie znajdziesz w swojej lodówce, może to być np. marchewka, ogórek, a także papryka czy kalarepa. Maczaj je w sosie słodko-kwaśnym z kolendrą. Smacznego!
Sos słodko-kwaśny to pyszny dodatek do:
— smażonych ryb
— smażonych mięs
— grillowanych i świeżych warzyw
— zup w stylu azjatyckim
— sałatek