melisa

Lubczyk czyli kuzyn pietruszki

Lub­czyk jest sil­nie i aro­ma­tycz­nie pach­ną­cą rośli­ną. Liście wyglą­da­ją tro­chę jak natka pie­trusz­ki: pła­skie o ciem­no­zie­lo­nym lub śred­nio zie­lo­nym kolo­rze i błysz­czą­cej teksturze.
Cała rośli­na jest jadal­na, od nasa­dy aż po koń­ce, ma świe­ży smak przy­po­mi­na­ją­cy nie­co cytru­so­wy seler.

Zio­ło to pocho­dzi z zachod­niej Azji, czę­ści Bli­skie­go Wscho­du i regio­nu śródziemnomorskiego.
Jest upra­wia­ny na całym świe­cie od wie­ków i zado­mo­wił się w nie­któ­rych obsza­rach Ame­ry­ki Pół­noc­nej i więk­szo­ści Europy.

Lub­czyk sma­ku­je bar­dzo podob­nie do sele­ra. Zapew­ne wie­cie, że popu­lar­na przy­pra­wa Mag­gi, wła­śnie jest przy­go­to­wy­wa­na z tego zioła?

Uży­waj go w zupach i gula­szach. Ma świe­ży smak, dzię­ki cze­mu ide­al­nie nada­je się do let­niej sałatki.
Świet­nie sma­ku­je w połą­cze­niu z wie­przo­wi­ną lub kur­cza­kiem, choć czę­sto uży­wa się go rów­nież do przy­pra­wia­nia ziemniaków.

Mówi się, że ma rów­nież sil­ne wła­ści­wo­ści lecznicze.

Lub­czyk jest boga­ty w wie­le skład­ni­ków odżyw­czych i mine­ra­łów. Ma mnó­stwo kom­plek­su wita­mi­ny C i B.
Rośli­na poma­ga w obja­wach aler­gii. Kosme­ty­ki zawie­ra­ją­ce eks­trak­ty z lub­czy­ku mogą pomóc w zmniej­sze­niu trą­dzi­ku, oczysz­cze­niu skó­ry i lecze­niu zapa­le­nia skóry.
Zio­ło ma rów­nież wła­ści­wo­ści antybakteryjne.