Lubczyk jest silnie i aromatycznie pachnącą rośliną. Liście wyglądają trochę jak natka pietruszki: płaskie o ciemnozielonym lub średnio zielonym kolorze i błyszczącej teksturze.
Cała roślina jest jadalna, od nasady aż po końce, ma świeży smak przypominający nieco cytrusowy seler.
Zioło to pochodzi z zachodniej Azji, części Bliskiego Wschodu i regionu śródziemnomorskiego.
Jest uprawiany na całym świecie od wieków i zadomowił się w niektórych obszarach Ameryki Północnej i większości Europy.
Lubczyk smakuje bardzo podobnie do selera. Zapewne wiecie, że popularna przyprawa Maggi, właśnie jest przygotowywana z tego zioła?
Używaj go w zupach i gulaszach. Ma świeży smak, dzięki czemu idealnie nadaje się do letniej sałatki.
Świetnie smakuje w połączeniu z wieprzowiną lub kurczakiem, choć często używa się go również do przyprawiania ziemniaków.
Mówi się, że ma również silne właściwości lecznicze.
Lubczyk jest bogaty w wiele składników odżywczych i minerałów. Ma mnóstwo kompleksu witaminy C i B.
Roślina pomaga w objawach alergii. Kosmetyki zawierające ekstrakty z lubczyku mogą pomóc w zmniejszeniu trądziku, oczyszczeniu skóry i leczeniu zapalenia skóry.
Zioło ma również właściwości antybakteryjne.