Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki
2 kg łosoś
1 kg obranych ziemniaków
1 główka kopru włoskiego
oliwa
pęczek świeżego koperku
pęczek świeżej pietruszki
garść świeżego tymianku
1 cytryna
Sposób przyrządzenia:
Przygotuj dużą blachę do pieczenia, w której zmieści się cały łosoś, prawdopodobnie będziesz musiał położyć rybę po przekątnej. Obierz, umyj ziemniaki, a następnie pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm. Przełóż je na blachę i dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Pokrój koper włoski na 6 kawałków i rozsyp na ziemniakach, a następnie obficie skrop oliwą.
Zbierz połowę ziół na deskę do krojenia, dokładnie zetrzyj skórkę z połowy cytryny, a następnie z grubsza posiekaj wszystko razem. Wsyp całość do miski. Za pomocą ostrego noża zrób kilka nacięć pod kątem, po każdej stronie ryby, (około 2 cm). Każde z nich posyp solą i pieprzem oraz napełnij szczyptą mieszanki ziołowo-cytrynowej. Delikatnie skrop rybę oliwą i połóż na ziemniakach i koprze. Cytrynę pokrój na kilka kawałków i włóż między rybę, a ziemniaki.
Przez pierwsze 15 minut piecz rybę w temperaturze 230°C, później obniż temperaturę do 180ºC i piecz przez kolejne 30 minut. Po tym czasie ryba powinna być już gotowa, ale sprawdź to za pomocą wykałaczki, wbijając ją w najgrubszą część ryby. Po wyjęciu sprawdź, czy jest ona wystarczająco ciepła. Na sam koniec skrop łososia sokiem z cytryny oraz oliwą.