Kwiaty cukinii w tempurze
tymianek
majeranek

Kwiaty cukinii w tempurze

Ilość porcji: 4 porcje

Czas: 40 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

8 kwiatów cukinii,
100 g sera feta,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
świeży koperek,
2 gałązki świeżego tymianku,
2 gałązki świeżego majeranku,
pieprz,
100 g mąki ryżowej (z ryżu kleistego),
150 ml gazowanej wody mineralnej,
sól,
1 litr oleju,
ser mozzarella
szynka dojrzewająca
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
rukola

 





Sposób przyrządzenia:

Zacznij od usunięcia pręcików z wnętrza kwiatów cukinii, następnie opłucz kwiaty i odstaw je do wysuszenia. W międzyczasie przygotuj miskę i wymieszaj w niej rozdrobniony ser feta, ostrą paprykę, pieprz, zioła i wodę (tyle, aby z całości powstała masa).
Jeśli kwiaty wyschły, możesz zacząć nadziewać je farszem. Pamiętaj jednak, aby po nadziewaniu zawinąć końcówki. Warto robić to ostrożnie, ponieważ kwiaty mają bardzo delikatną strukturę i łatwo je przedrzeć.

W osobnym naczyniu przygotujemy tempurę, czyli cieniutkie ciasto oparte na mące i wodzie. Do tego będziemy potrzebować... mąki ryżowej, wody i szczypty soli do smaku. Zmieszajmy ze sobą te składniki, ciasto powinno być rzadkie, dlatego kontrolujmy jego konsystencję, odpowiednio dozując mąkę lub wodę.

Jeśli posiadasz w domu wok, to doskonale, a jeśli nie, wystarczy garnek. Rozgrzej w naczyniu olej i poczekaj, aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Delikatnie zacznij zanurzać kwiaty cukinii w tempurze, a następnie wrzucaj je na rozgrzany olej. Ciasto powinno zachować jasną barwę, dlatego warto kontrolować wygląd kwiatów przez cały proces smażenia.

Przygotuj w międzyczasie talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby nasze danie miało gdzie pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po odsączeniu zbędnej ilości oleju kwiaty są gotowe do podania.