Kurczak z cytryną i rozmarynem
rozmaryn

Kurczak z cytryną i rozmarynem

Ilość porcji: 4

Czas: 35 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 piersi lub udka z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanka bulionu z kurczaka
  • 2 gałązki posiekanego, świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki posiekanej, świeżej pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 cytryny pokrojonej na cząstki
  • sól i pieprz




Przygotowanie:
Umytego i oczyszczonego kurczaka osusz, dopraw z każdej strony solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i usmaż kurczaka na złoty kolor. Przenieś kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do masła, które zostało po smażeniu kurczaka dodaj bulion, czosnek, sok z cytryny oraz rozmaryn. Wymieszaj całość i przelej do naczynia żaroodpornego. Dodaj kawałki cytryny i piecz około 30 minut. Gotowe danie wykończ świeżą bazylią oraz pietruszką. Podawaj z ulubionym sosem np. jogurtowo - czosnkowym, ryżem lub pieczywem.