Ilość porcji: 4
Czas: 1 godzina
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
140 g jogurtu naturalnego
60 ml passaty pomidorowej
oliwa
1 łyżeczka garam masala
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki mielonej kurkumy
4 piersi z kurczaka
½ pęczek świeżej kolendry
Sposób przyrządzenia:
Namocz w zimnej wodzie 12 drewnianych szaszłyków w dużej blasze do pieczenia. Ten prosty trik sprawi, że nie będą palić się w czasie grillowania. Obierz czosnek i imbir, a następnie zetrzyj na drobno na tarce i włóż do dużej miski. Dodaj jogurt, passatę, 1 łyżkę oliwy i przyprawy, a następnie dobrze wymieszaj.
Kurczaka pokrój na małe kawałki i dodaj do miski z przyprawami, a następnie dopraw szczyptą soli morskiej. Wyjmij szaszłyki z wody, wylej wodę i wytrzyj blachę do sucha. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.Wyjmij szaszłyki z tacki, wylej wodę i wytrzyj tackę do sucha. Nawlecz mięso na szaszłyki (nie dociskaj zbyt blisko siebie, bo nie usmażą się prawidłowo), a następnie umieść je na blasze. Postaw patelnię grillową na dużym ogniu, aby się rozgrzała (możesz szaszłyki przygotować również na grillu lub w piekarniku).
Skrop szaszłyki odrobiną oleju, a następnie umieść na patelni i grilluj przez 10 do 15 minut lub do momentu, aż będą usmażone, obracając co 2 minuty, aby stały się ładne i złociste ze wszystkich stron. Gotowe szaszłyki przełóż na półmisek, wykończ liśćmi świeżej kolendry, które dodadzą im prawdziwego, orientalnego smaku. Podawaj ze świeżą sałatką np. z pomidorów i ogórka oraz podpłomykami.