Burrata z pomidorkami cherry i miętowo-pistacjowym pesto
pietruszka
mieta

Burrata z pomidorkami cherry i miętowo-pistacjowym pesto

Ilość porcji: 4

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki

1 cytryna
400 g dojrzałych pomidorów koktajlowych w różnych kolorach
oliwa
2 ząbki czosnku
60 g niesolonych pistacji
4 gałązki świeżej mięty
4 gałązki świeżej pietruszki
1 szczypta zmiażdżonego suszonego chili
4 burraty





Sposób przyrządzenia:

Zetrzyj do miski skórkę z cytryny (uprzednio dobrze umytej) i dodaj spory chlust oliwy. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Przekrój pomidory koktajlowe na pół i dodaj do miski.

Czas na pesto. Obierz czosnek i włóż do moździerza z pistacjami i ugnieć, następnie wrzuć liście mięty i natki pietruszki, dodaj 125 ml oliwy, wyciśnij sok z cytryny i dodaj suszone płatki chili. Ugniataj aż do połączenia się wszystkich składników.

Podziel pomidory i burratę między talerze, nałóż pesto na ser i skrop oliwą.