Bakłażan nadziewany wołowiną z ziołami
pietruszka

Bakłażan nadziewany wołowiną z ziołami

Ilość porcji: 2

Czas: 40 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka kminku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki bulionu
  • sól do smaku
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki lub 3 łyżki liofilizowanej




Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przekrój bakłażany na pół, wzdłuż, natnij wnętrze ostrym nożem i posmaruj oliwą, posól i ułóż na blasze do pieczenia przeciętą stroną do góry. Piecz w piekarniku przez 30 minut, aż się zarumieni, a miąższ będzie łatwy do wyjęcia. W międzyczasie zajmij się nadzieniem: na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj czosnek i smaż dalej przez 1 minutę. Nie pozwól, by czosnek zbrązowiał, w przeciwnym razie stanie się gorzki i niesmaczny. Dodaj wołowinę i podsmaż ją, aż nie będzie już różowa, następnie dodaj kminek, cynamon, koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj wywar lub wodę. Kiedy smaki nieco przejdą sobą, dodaj sól według uznania. Doprowadź potrawę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż większość płynu wyparuje. Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i pozwól im lekko ostygnąć, a następnie usuń miąższ. Jak uprosić sobie to zadanie? Wystarczy zostawić sobie 2 cm zapasu od skórki bakłażana. Miąższ wyjmij na deskę do krojenia i posiekaj go, a następnie dodaj do wołowiny i wymieszaj, aż ładnie się połączą. Nadziewaj bakłażana i piecz go w piekarniku w 180°C przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika, gdy jest gorący i posyp posiekaną lub liofilizowaną natką pietruszki.
Smacznego!